Larmguiden – Larmklass
Vilka larmklasser finns det?
I Sverige finns det fyra larmklasser, 1-4, som definieras av Stöldskyddsföreningen i normen SSF 200. Varje larmklass har specifika krav på hur larmet ska vara utformat och installerat för att ge tillräckligt skydd mot inbrott. Försäkringsbolagen är kravställare och bestämmer vilken larmklass ditt inbrottslarm måste uppfylla. Om du har fått krav på ett larmklassat inbrottslarm måste inbrottslarmet installeras av en certifierad anläggarfirma.
Vad är Larmklass 1?
Anläggningar i klass 1 får utföras som enbart försåtsskydd med minst två volymdetekterande detektorer. Anläggningen i sin helhet får kopplas till och från genom låsförbikopplare vid entrén.
Fördelar med Larmklass 1
Kostnadseffektiv: Den mest kostadseffektiva larmklassen, perfekt för budgetmedvetna.
Nackdelar med Larmklass 1
Lägre säkerhetsnivå: Ger inte samma skydd som de högre larmklasserna.
Larmklass 1 användning
Larmklass 1 kan vara ett bra alternativ för:
- Bostäder: Ger en grundläggande säkerhetsnivå för ditt hem och familj.
- Mindre företag: Skyddar kontor och butiker med lågt värde på inventarier.
Vad är Larmklass 2?
Larmklass 2 representerar en betydande ökning av säkerhetsnivån jämfört med Larmklass 1. Den är den vanligaste larmklassen för små och medelstora företag, och erbjuder ett robust skydd mot inbrott. I klass 2 ska larmövervakningen utföras som skalskydd, kompletterat med invändigt försåtskydd. Till- och frånkoppling utförs i centralapparaten eller via separat manöverpanel.
Fördelar med Larmklass 2:
Effektivt inbrottsskydd: Ger ett starkt skydd mot de flesta inbrottsförsök.
Nackdelar med Larmklass 2:
Dyrare: Installation och underhåll kostar mer än Larmklass 1.
Larmklass 2 användning
Larmklass 2 är ett utmärkt alternativ för:
- Små och medelstora företag: Skyddar kontor, butiker, verkstäder och lager.
- Bostäder med högt värde: Ger extra säkerhet för dyra inventarier eller konstverk.
Vad är Larmklass 3?
Larmklass 3 representerar en betydande ökning av säkerhetsnivån jämfört med Larmklass 2. Den är avsedd för verksamheter och objekt med högt skyddsvärde, och erbjuder ett robust och avancerat skydd mot inbrott. Larm i klass 3 kombinerar
skalskydd, invändigt försåtsskydd och verifiering för att skapa en robust säkerhetslösning. Dessa larm har dubbla magnetkontakter, vibrationsdetektorer och glaskrossdetektorer ger extra säkerhet. Larmen har strikta krav på funktionalitet, installation, underhåll och bevakning.
Fördelar med Larmklass 3:
Optimalt inbrottsskydd: Ger ett mycket starkt skydd mot sofistikerade inbrottsförsök.
Nackdelar med Larmklass 3:
Betydande kostnad: Installation och underhåll är dyrare än Larmklass 1 och 2.
Larmklass 3 användning
Larmklass 3 är idealisk för:
- Verksamheter med högt skyddsvärde: Butiker med dyrbara varor, banker,
juvelerare, vapenhandlare. - Offentliga institutioner: Museer, arkiv, datacentraler, statliga myndigheter.
Vad är Larmklass 4?
Larmklass 4 representerar den absoluta toppen av säkerhetsklasser för inbrottslarm. Den är avsedd för objekt och verksamheter med extremt högt skyddsvärde, och erbjuder en oöverträffad nivå av skydd mot inbrott. Larm i klass 4 kombinerar skalskydd, invändigt försåtsskydd, avancerad verifiering och redundanta system för att skapa en ogenomtränglig säkerhetslösning. Dessutom kännetecknas dessa larm av:
- Förstärkt skalskydd: Extra starka dörrar och fönster, vibrationsdetektorer på väggar och tak, och avancerade glaskrossdetektorer ger maximalt skydd.
- Högsta krav och kontinuerlig bevakning: Strikta krav på larmets komponenter, installation, underhåll, bevakning och redundans.
H3: Fördelar med Larmklass 4:
Oöverträffat inbrottsskydd: Ger maximalt skydd mot de mest sofistikerade och våldsamma inbrottsförsöken.
H3: Nackdelar med Larmklass 4:
Extremt kostnad: Installation och underhåll är betydligt dyrare än lägre larmklasser.
Larmklass 4 användning
Larmklass 4 är idealisk för:
- Objekt med extremt högt skyddsvärde: Datahallar, vapenförråd, centralbanker, museer med ovärderliga samlingar.
- Verksamheter med extremt höga säkerhetskrav: Statliga myndigheter, ambassader, forskningsanläggningar med känslig information.
Vilken larmklass har du?
De flesta har larmklass 1 eller 2. Till larmklass 4 hör anläggningar som löper stor risk, till exempel vapenförvaring.
Vem är kravställaren?
Enkelt uttryckt är det ditt försäkringsbolag som är kravställare eftersom de avgör vilken ersättning du ska få om något händer. Du ser vilka krav försäkringsbolaget ställer i försäkringsbrevet.
Att du har installerat ett larm som följer alla normer och regelverk som finns betyder inte att allt är frid och fröjd.
Även om försäkringsbolag ställer krav på larmskydd är de inte själva certifierade att besikta larmet. Det är du som driver en verksamhet som bär hela ansvaret för att du följer kraven från försäkringsbolagen.
Osäker på vilket larm som passar din verksamhet?
Kontakta Larmspecialisten på 040211030
Anläggningar i klass 1 får utföras som enbart volymskydd med minst två IR detektorer. Anläggningen i sin helhet får kopplas till och från genom låsförbikopplare vid entrén. Exempel på användningsområden: bostäder och företag med lågt skyddsvärde.
I klass 2 ska larmövervakningen utföras som skalskydd, det vill säga magnetkontakter på alla öppningsbara dörrar och fönster samt glaskross. Invändigt försåtskydd är också ett krav. Till– och frånkoppling utförs i centralapparaten eller via en manöverpanel. Exempel på användningsområden: bostäder med stort värde samt företag.
I klass 3 ska övervakningen utformas som skalskydd, kompletterat med invändigt volymskydd, undantaget görs för toaletter och fönsterlösa utrymmen mindre än 4 m2. Högsta krav på sabotageskydd ställs på centralapparat och manöverdon. Förbikoppling ska ske med knapp– eller kortförbikopplare i delat montage. Kortförbikopplare ska vara kombinerad med en knappsats med personlig kod. Exempel på användningsområden: företag med stort skyddsvärde, vapenförvaring.
Larmövervakningen ska utföras som skalskydd kompletterat med invändigt volymskydd för samtliga utrymmen. Högsta krav på sabotageskydd ställs på centralapparat och manöverdon. Förbikoppling ska ske med knapp– eller kortförbikopplare i s.k. delat montage. Kortförbikopplare ska vara kombinerad med en knappsats med personlig kod.)